Majoriteten får jobb efter matchning från Eductus Västerås

Eductus Västerås matchningstjänst Rusta och matcha har rönt stora framgångar. Nästan alla som deltagit har idag jobb, eller är i utbildning. I veckan fick arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en digital dragning.

– Det är oerhört viktigt för mig att få höra från er som arbetar i verksamheten hur insatsen fungerar, säger Eva Nordmark.

Arbetslösheten och långtidsarbetslösheten i Sverige är fortsatt hög, men en ljusning kan ses. I mars och april har cirka 78 000 personer som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen fått jobb och 7 000 har börjat studera, enligt siffror från regeringen. [länk]

Det är glädjande, men mycket återstår, menar Linda Williams Mattsson, regionchef på Eductus. Hon är en av arrangörerna av ett digitalt studiebesök för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som hölls i veckan med syftet att presentera resultat och framgångsfaktorer med Rusta och matcha.

–  Många av de insatser som gjorts tidigare har lett till korta jobb och deltagarna har tyvärr hamnat i arbetslöshet igen efter en period. Med Rusta och matcha har vi möjlighet att se till att deltagarna får den kompetenshöjning som gör dem attraktiva på arbetsmarknaden, säger hon.

Samarbete med Arbetsförmedlingen

Insatsen, som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och privata aktörer som Eductus, startade som ett pilotprojekt i april förra året. Målet är att 100 000 arbetslösa ska få hjälp via Rusta och matcha i Sveriges alla regioner.

Saba Tark Shihab är samordnare och handledare inom Rusta och matcha på Eductus i Västerås och leder det team som stöttar deltagarna ut i arbete eller utbildning.

– Vi har ett nära samarbete med kommunen och handläggarna på Arbetsförmedlingen och bjuder också regelbundet in studieanordnare, bland annat  NTI-skolan, och Movant, till digitala studiebesök med våra deltagare. Det är roligt att se att så många motiveras till studier genom Rusta och Matcha, säger hon.

Nära hundraprocentig nöjdhet

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Runt 300 deltagare är inskrivna hos Eductus i Västerås och en majoritet av dessa går ut i jobb och studier efter att ha avslutat sitt deltagande i insatsen. Även nöjdheten hos deltagarna är i topp, enligt Eductus enkäter. En av de som varit med som deltagare och som numera jobbar är Jamela Malek Tomtry.

– Jag fick ett väldigt positivt bemötande av alla på Eductus. Jag fick också stort stöd av min handledare Saba som stärkte mitt självförtroende och peppade mig att söka jobb eller gå vidare med en utbildning. Idag arbetar jag själv som handledare här i Västerås och hjälper andra ut i jobb. Det betyder mycket för mig att få möjlighet att hjälpa andra, säger hon.

Fakta: Rusta och matcha

Rusta och Matcha är för dig som snabbt behöver att hitta ett arbete eller börja studera. Du behöver ett beslut från Arbetsförmedlingen för att börja hos oss. Du har även möjlighet till praktik, validering eller yrkeskompetensbedömning om Arbetsförmedlingen gör en bedömning att det är motiverat och kan leda till arbete eller studier. Du som är ny i Sverige kan kombinera tjänsten med SFI studier.

Text: David Henriksson, AcadeMedia