×
 

Yrkessvenska

För närvarande erbjuder vi inte Yrkessvenska, detta gäller tillsvidare.

Yrkessvenska vänder sig till dig som är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen. Den passar dig som behöver träna svenska språket för att klara en anställning, yrkesutbildning eller praktik i Sverige. Inga förkunskaper krävs.

Utbildningen varvas med praktik och ger dig också kunskap om den svenska arbetsmarknaden och utvecklingen inom ditt yrke och bransch. Du får en egen studieplan och kan kombinera dina studier med en yrkesutbildning eller praktik.

Målet med yrkessvenska är att hjälpa dig att få praktik eller börja på en arbetsmarknadsutbildning som ska leda till att du får ett jobb. Utbildningen är antingen på 50% eller 100% . Efter avslutad utbildning får du ett intyg.

Yrkessvenska består av del A och del B.

Innehåll Del A och B

Du börjar med en förberedande utbildning som består av en testmodul och en utbildande modul.

Modul 1:  Vi testar dina kunskaper i svenska och utifrån dina kunskaper och val av yrke lägger du och din lärare sedan upp dina studier tillsammans.
Det tar 1 dag att göra testet.

Modul 2: Du går en språkutbildning som är anpassad till det yrke du vill jobba som.
Utbildningen pågår under 3 månader.

Du tränar på den svenska du behöver för att klara din yrkesutbildning.

Utbildningen anpassas efter yrkesutbildningens kursupplägg och innehåll. Undervisningen sker främst hos leverantören av din yrkesutbildning. Efter avslutad utbildning får du ett intyg på de moment som varit aktuella inklusive bedömd språknivå.

Omfattning: 1-2 heldagar per vecka.

Du tränar på den svenska du behöver för din arbetsplats.

Det är en stödjande tjänst i kombination med praktik/anställning. Utbildningen sker på din praktik- eller arbetsplats och anpassas efter pågående aktivitet.

Utbildningen pågår under 6 månader.

Omfattning: 4 timmar per vecka.

Jag fick visa upp mina kompetenser på företaget samtidigt som jag tränade svenska språket inom min bransch.